ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (1911-1912)

Άγιος Ιωάννης «της Βρυσούδας»

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ
Wednesday, June 24, 2020

Στα νοτιοανατολικά του χωριού, στην άκρη του, σε έκταση στρέμματος περίπου, βρίσκονταν τα χαλάσματα (θεμέλια, πέτρες) παλιάς εκκλησιάς. Στο μέσο των θεμελίων - κατά τον πληροφοριοδότη μας - ήταν μεγάλη συκιά που με τα κλωνάρια της είχε σκεπάσει θεμέλια και πέτρες. Ο γύρω χώρος της εκκλησιάς χρησιμοποιόταν παλιότερα για θάψιμο των νεκρών της ανατολικής συνοικίας του χωριού. Στο ίδιο μέρος που ήταν τα χαλάσματα κτίστηκε εκκλησιά που λέγεται Άγιος Ιωάννης, «Αϊς Γιάνν'ς τ ς Βρυσούδας». Λέγεται έτσι γιατί λίγο πιο κάτω από την εκκλησιά ήταν βρύση, που το νερό της ήταν λίγο, αλλά πολύ πιο καλο από τα άλλα νερά του χωριού. Στο κτίσιμο της εκκλησιάς αυτής που έγινε κατά το 1914, πρωτοστάτησαν οι παλιοί κάτοικοι του χωριού Νικόλαος Κώνστας, Δημήτριος Οικονόμου και Χριστόδουλος Κυριαζής. Αυτοί σχημάτισαν επιτροπή και με εισφορές και των άλλων κατοίκων ανοικοδόμησαν την εκκλησιά, που λειτουργείται με ολονύκτιο αγρυπνία στις 29 Αυγούστου, μέρα της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στην πρόσοψη της εκκλησιάς, ψηλά στη γωνία, δεξιά, υπάρχουν κτισμένα κομμάτια σπασμένης μαρμαρένιας πλάκας συναρμολογημένα. Στην πλάκα αυτή είναι σκαλιστά τα παρακάτω στοιχεία και με την ίδια, όπως τα γράφουμε διάταξη:
ΑΝΤΟΝΙΑ EZOSLME ΕΤΑΝΤΟΝΙΑ EEPICONE MANTONIV PRIMVS EILLA ΕΤ VXSOR
Δε φαίνεται να είναι και τόσο πλήρης η επιγραφή αυτή στην πλάκα. Γιατί υπάρχει σ' αυτή τμήμα στοιχείου σκαλιστού. Επίσης άλλη πλάκα, από μελανή σκληρή πέτρα σπασμένη σε τρία συναρμολογημένα μέρη, είναι κτισμένη στην πάνω και πίσω γωνία του αριστερού τοίχου της εκκλησιάς. Στην πλάκα αυτή, υπάρχουν βαθιά, σκαλιστά και το 'να κοντά στ' άλλο δυο κοιλώματα, σε σχήμα ακριβώς πελμάτων ανθρωπίνων ποδιών, δεξιού και αριστερού. Γυναίκες πιστεύουν πως οι «πατησιές» αυτές είναι πατησιές του Χριστού.
Άγνωστο σ' εμάς είναι το αίτιο της πιο πάνω επιγραφής στην πλάκα και το νόημα. Πιθανό ν' ανήκει σε κάποιο (μνήμα κλπ.), των ρωμαϊκών χρόνων. Όσο για τις πατημασιές της άλλης πλάκας, ή είναι φτιαγμένες απ' τους μαστόρους που έκτισαν την εκκλησιά ή η πλάκα ήταν βάση κάποιου αγάλματος, φτιαγμένου από άλλο κι ελαφρότερο υλικό.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.045223, 23.417245

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

© Sunspot Web Design 2019-2024 ®
© Sunspot Web Design 2019-2024 ® 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη
Αρχείο Φωτογραφιών-Φωτογράφιση
63077 Kassandria Kassandra Halkidiki
Τηλ. +302374023330 & +306971783050
e-mail: kass2010@otenet.gr

design-graphics-vangelis-katsarinis
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Tuesday, January 12, 2021
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: https://kassandria.gr/ως πηγή των εικόνων (link).