Ο αιωνόβιος πλάτανος της πλατείας στην Κασσάνδρεια (Βάλτα)
(The age-old plane tree of the square in Kassandria (Valta))

Ο ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

Wednesday, June 24, 2020
Ο γεροπλάτανος βρίσκεται στην παλιά πλατεία στο κέντρο της Κασσάνδρειας(Βάλτας) και δίπλα στην πιο παλιά βρύση. Είναι ίσως το αρχαιότερο δένδρο της Κασσάνδρας σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες και φυσικά εμφανίζεται σε πολλές παλιές φωτογραφίες. Μπρός από το σπίτι του Ρήγα Πέτρου, δίπλα απ’ την κεντρική πλατεία της Βάλτας (τώρα Κασσάνδρειας), βρίσκεται η «μάνα» (το πηγάδι που συγκεντρώνεται νερό, το οποίο με υπόγειο, κτιστό πέτρινο λούκι σκεπασμένο με πλάκες διοχετεύεται στον κρουνό της παλιάς βρύσης της πλατείας). Η «μάνα», με βάθος περί τα τρία ως τέσσερα μέτρα και κτιστή με πέτρα εσωτερικά, ήταν σκεπασμένη στο στόμιό της παλιότερα με μεγάλες πλάκες πέτρας, που σχημάτιζαν πάνω απ’ την επιφάνεια της πλατείας είδος μικρού, με διάμετρο βάσεως ενάμισι περίπου μέτρου, τύμβου. Η πηγή αυτή σίγουρα επηρέασε την μακροζωία του πλάτανου, ο οποίος απέχει λίγα μόλις μέτρα.
Πλάτανος ονομάζεται το μακρόβιο φυλλοβόλο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των πλατανιδών. Πρόκειται για δέκα είδη δέντρων που φυτρώνουν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Β Αμερική. Ο κοινός πλάτανος είναι αυτοφυής σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και κοντά σε περιοχές με υγρό στοιχείο, όπως όχθες των ποταμών, πηγές, βρύσες, χείμαρρους, λίμνες κλπ. Το ύψος του πλάτανου μπορεί να φτάσει και τα 30 μ., ενώ ο κορμός του μπορεί να φτάσει σε διάμετρο και τα 4 μ. Ο φλοιός του δέντρου είναι λεπιδώδης, τα φύλλα και τα παράφυλλα είναι μεγάλα, τα άνθη μονογενή, ανεμόγαμα σε διαφορετικές ταξιανθίες κυρίως σφαιρικές. Ο καρπός είναι μικρός, σφαιρικός, σκληρός και φέρει θύσανο τριχών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΙΩΤΗΣ
Ο ΚΩΝΩΨ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (1870)

Είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1870. Συγγραφέας του ο δάσκαλος Ιωάννης Δρακιώτης(γεν. 1822), που καταγόταν από τη Σκόπελο και είχε υπηρετήσει για μια δεκαετία, ήτοι από το 1860 έως το 1870, ως διδάσκαλος στην Kαψόχωρα (Πευκοχώρι) και την Αγία Παρασκευή της Κασσάνδρας. Είναι ένα μακροσκελέστατο στιχούργημα γραμμένο σε τετράστιχα, των οποίων ο πρώτος στίχος είναι δεκαπεντασύλλαβος, ο δεύτερος και ο τρίτος οκτασύλλαβοι και ο τέταρτος επτασύλλαβος, όλοι σε τροχαϊκό μέτρο. Αναφέρεται σε πολλά χωριά της Κασσάνδρας, περιγράφει, κρίνει και κατακρίνει, επαινεί και σατιρίζει τους πάντες και τα πάντα. Η γλώσσα είναι μικτή, μάλλον καθαρεύουσα με λίγες λέξεις της δημοτικής. Το ανακάλυψε ο Κασσανδρινός Τιμολέων Μακρογιάννης, καθηγητής της Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παραθέτουμε παρακάτω το τμήμα εκείνο που αναφέρεται στον γεροπλάτανο της Κασσάνδρειας, κρατώντας το πολυτονικό σύστημα γραφής του, καθώς και την ορθογραφία του.

Ο ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ (ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΚΙΩΤΗΣ)

Wednesday, June 24, 2020
Προς δύσιν, παρά τη σχολή, εις πλάτανος υψούται,
ούτινος της γεννήσεως τα έτη δεν θυμούνται.
Εάν ως συμπεραίνεται δεν είν' ετών χιλίων,
Θα υπερβαίνη βέβαια τα των πεντακοσίων.
Υπό τους δασείς του κλώνας, οι προύχοντες το πάλαι,
οπόταν ανεφαίνοντο τίποτ' ανεμοζάλαι,
εκεί όλοι συνήρχοντο μικροί τε και μεγάλοι,
άμα κατά περίστασιν ο πρώτος τους εκάλει.
Και ελευθέρως έκαστος έλεγε τι εφρόνει,
και επεκράτει των γνωμών η καλλιτέρα μόνη.
Και συνεκρότει, ως ειπείν, κ' η Βάλτα κατ' ιδίαν,
ως και τα άλλα τα χωριά, μίαν δημοκρατίαν.
Υπό τον πλάτανον αυτόν υπάρχει και η βρύσις,
εξ ής τρέχει ηδύτατον νερόν εις αναψύξεις.

Ιωάννης Δρακιώτης (1822-1904)
Δήμαρχος Σκοπέλου και Λογοτέχνης-Ποιητής

(ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)
(ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ)
Wednesday, June 24, 2020

Ο Ιωάννης Δρακιώτης γεννήθηκε το 1822 στην Σκόπελο από φτωχούς αγρότες γονείς. Το πατρικό του σπίτι βρισκόταν στο Μώλο, το βόρειο άκρο της πόλης. Από μικρός εξεδήλωσε την επιθυμία να σπουδάσει. Χάρις στον πλούσιο νουνό του και κατοπινό βουλευτή Επιφάνιο Επιφανίου είχε μια φροντισμένη μόρφωση. Αφού τελείωσε το Ελληνικό σχολείο με άριστα ο νουνός του τον έπαιρνε μαζί του στα διάφορα ταξίδια του. Ταξίδεψε μέχρι τη Βράιλα της Ρουμανίας. Μετά το 1854 χρημάτισε δάσκαλος σε σχολεία της τουρκοκρατούμενης Θεσσαλίας και Μακεδονίας, στο Λιτόχωρο και στην Χαλκιδική. Μετά το 1870 επέστρεψε στην γενέτειρά του, εργάστηκε γραμματέας στη Δημαρχία και εκλέχτηκε αρκετές φορές δήμαρχος Σκοπέλου. Σε ώριμη ηλικία άρχισε το εκδοτικό του έργο. Το 1870 εξεδόθη το πρώτο του βιβλίο "Ο κώνωψ Ολύμπου και Μακεδονίας". Στον "Κώνωπα" έχει πλήθος παραπομπών σε αρχαίους και εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Η γλώσσα είναι καθαρεύουσα, ο στίχος δεκαπεντασύλλαβος και η ομοιοκαταληξία ζευγαρωτή. Εκτός από τα άλλα επαγγέλματα, τα οποία είχε, ήταν και ένας από τους καλύτερους ψάλτες της Σκοπέλου. Κάτοχος της Βυζαντινής μουσικής συνέθεσε αρκετούς εμπνευσμένους ψαλμούς.  Απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά, δυο κορίτσια και ένα αγόρι. Το σπίτι του στο Γυφτόρεμα σώζεται ακόμα και σήμερα σε καλή κατάσταση. Ο Δρακιώτης έζησε φτωχός, πέθανε πάμφτωχος σε βαθύ γήρας στη Σκόπελο στις 24 Μαϊου 1904 και κηδεύθηκε "δημοσία δαπάνη".
Διακρίνεται για την ευρυμάθεια του που καλύπτει την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά και την πατερική-βυζαντινή. Τα έργα του γραμμένα σε στίχους διακρίνονται από έντονη σατιρική διάθεση. Χαρακτηριστική είναι η μη αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Προοδευτικός στις πεποιθήσεις του ο Δρακιώτης θεωρούσε εχθρούς της ανθρωπότητας την αμάθεια, τη δεισιδαιμονία και τον φατριασμό.

Συγγραφικό έργο:

Ο κώνωψ Ολύμπου και Μακεδονίας, Αθήνα, 1870
Κάτοπτρον των ψυχικών παθών, Αθήνα, 1870
Η Υδραία νοικοκυρά (Δυσεύρετο βιβλίο)
Το πρώτον κούρεμα του Πάπα, Λάρισα, 1883
Του κρασιού τα θαυμάσια (Σε χειρόγραφο)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®


© Sunspot Web Design 2019-2023 ®
© Sunspot Web Design 2019-2023 ®
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη
Αρχείο Φωτογραφιών-Φωτογράφιση
63077 Kassandria Kassandra Halkidiki
Τηλ. +302374023330 & +306971783050
e-mail: kass2010@otenet.gr

design-graphics-vangelis-katsarinis
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Tuesday, January 12, 2021
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: https://kassandria.gr/ως πηγή των εικόνων (link).