Εκκλησίες & Εξωκλήσια Κασσάνδρειας-Σίβηρης
(Churches & Chapels Kassandria-Siviri)

Γενικές Πληροφορίες

Wednesday, June 24, 2020
   Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας υπάρχουν περισσότερες από 100 εκκλησίες και παρεκκλήσια, που έχουν οι περισσότερες, τις ρίζες τους στα βυζαντινά χρόνια. Τα πάμπολλα παρεκκλήσια τα κατερειπωμένα, που η καταστροφή τους έγινε κατά την επανάσταση του 1821, υπάρχουν και τώρα. Μερικά όμως απ' αυτά ανοικοδομήθηκαν στα χρόνια πριν από το 1940 και πολύ λίγα έμειναν με τα θεμέλια τους μονάχα και σωρούς από πέτρες. Κάτοικοι της χερσονήσου με δικά τους έξοδα ή και με εισφορές ξανάφτιαξαν τα εξωκλήσια. Οι εκκλησιές αυτές, μαρτυρούν την πατροπαράδοτη θρησκευτικότητα των κατοίκων της Κασσάνδρας. Η λατρεία και η πίστη στα θεία, δημιούργησαν και διατήρησαν σταθερές κι ακλόνητες τις θρησκευτικές συνειδήσεις τους έτσι, ώστε τα περισσότερα ερειπωμένα παρεκκλήσια να ξανακτιστούν, να φτιαχτούν κουβούκλια σ' άλλα απ' αυτά και καμπαναριά.
Η Κασσάνδρεια στα νεότερα χρόνια αποτέλεσε έδρα Μητρόπολης και υποπροξενείων ευρωπαϊκών χωρών. Αξίζει να περπατήσετε τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια και να δείτε τον Ναό του Αγίου Αθανασίου(1850) πού κτίστηκε το 1850 και δείχνει τον τρόπο πού κτίζονταν τα εκκλησάκια, αλλά και τις παρεμβάσεις που δέχτηκαν στη συνέχεια. Μέσα από πλακόστρωτα, πάλι οδηγείσαι στον κεντρικό ναό της Γέννησης της Θεοτόκου, πού κτίστηκε το 1850. Το παλιό καμπαναριό, το γλυπτό υπέρυθρο τόξο (παλαιοχριστιανικό με ανάγλυφες παραστάσεις), που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο και προέρχεται από το τέμπλο του Αγίου Δημητρίου Θεσ/νiκης, ο πλούσιος διάκοσμος και η ιστορική αλλά και θρησκευτική αξiα αυτού του ναού σε προδιαθέτει δημιουργώντας ένα έντονο θρησκευτικό συναίσθημα. Επίσης μπορείς να κάνεις μια βόλτα προς τη Λεκάνη, ή προς τον Άγιο Ραφαήλ, τον Αϊ-Γιώργη και τον Αϊ-Δημήτρη στην περιοχή Κρεμμύδι.
Μπορείτε να δείτε και τις 21 εκκλησίες & παρεκκλήσια ανά οικισμό, αλφαβητικά, με χρόνο κατασκευής και τοποθεσία. Μερικές από τις εκκλησίες της Κασσάνδρας έχουν χαρακτηριστεί σαν Βυζαντινά διατηρητέα μνημεία-χώροι από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι αποφάσεις αυτές έχουν δημοσιευθεί στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Οικισμός-Όνομα Αλφαβητικά (Χρονολογία Κατασκευής) (Περιοχή)

Wednesday, June 24, 2020
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ 1900)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1850)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1930) (ΛΕΚΑΝΗ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1865) (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΕΠΑΝΩΧΩΡΑ-ΠΑΤΑΚΑ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (1983) (ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (1911-1912)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ (2008 ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΣ) (2018)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ (1991) (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (2012 ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ (1950)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ & ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (1979)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1850) (ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (1862) ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1930)
ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (1886)
ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1992) (ΣΙΒΗΡΗ)
ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΔΙΣΤΗΣ (1913) (ΣΙΒΗΡΗ)
ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (1850) (ΣΙΒΗΡΗ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ)

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

Υπεύθυνοι Φορείς-Links

Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας Logo
Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

Υπεύθυνοι Φορείς-Links

Wednesday, June 24, 2020

Ιερά Μητρόπολις Κασσανδρείας:
http://imkassandreias.gr/
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους:
https://www.culture.gov.gr/el/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1691

ΜΕΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Εκκλησίες και Παρεκκλήσια Κασσάνδρας
Βυζαντινά Μνημεία Κασσάνδρας

Πρόταση για πινακίδες κατακόρυφης σήμανσης από ξύλο και με πυρογραφία
(Ιστορικών Ιερών Ναών Κασσάνδρειας)

Wednesday, June 24, 2020
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια στροφή του μαζικού τουρισμού σε εναλλακτικές μορφές. Ο σύγχρονος τουρίστας είναι πιο μορφωμένος και με υψηλές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να αναζητά επαφή με νέους πολιτισμούς τα ήθη και τα έθιμα τους. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι και τα παραδοσιακά σύνολα αντιμετωπίζονται ως σημαντικοί παράγοντες για τον τομέα του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ τουρισμού. Ο πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού προοριζόμενη όχι μόνο για την ανακάλυψη μνημείων, συνόλων και τοποθεσιών, αλλά και για την διατήρηση και την προστασία τους. Οι παραδοσιακοί οικισμοί ως βασικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του πολιτιστικού τουρισμού είναι τα εξής:

● Προστατεύει, αναδεικνύει και αξιοποιεί τους πολιτιστικούς πόρους και γενικότερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία αναπτύσσεται.
● Είναι ανεξάρτητος από την εποχικότητα, καθώς δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις κλιματολογικές συνθήκες. Επομένως, συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εκτός της περιόδου αιχμής.
● Διαχέει ευρύτερα το τουριστικό ρεύμα με την ανάδειξη νέων προορισμών σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
● Προσελκύει τουρίστες υψηλότερου εισοδήματος και μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι συνήθως παρατείνουν τη διαμονή τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος και συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες.
● Είναι φιλικός προς το φυσικό περιβάλλον, σε αντίθεση προς τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος προκαλεί υποβάθμιση και αλλοίωση του περιβάλλοντος.
● Δημιουργεί νέες προοπτικές απασχόλησης για ειδικευμένο προσωπικό.
● Αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέσα της σύγχρονης στρατηγικής για την αναζωογόνηση των αστικών κέντρων μέσω του πολιτισμού.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό η συνέργεια του τουρισμού με τους παραδοσιακούς οικισμούς είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα και των δύο. Ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε. Κρίνεται επομένως αναγκαία η αξιοποίηση της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της κωμόπολης Κασσάνδρειας.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

Ενδεικτικές φωτογραφίες Πρότασης

Wednesday, June 24, 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ 1:


Προειδοποιητικές πινακίδες με αναγραφή κατευθύνσεων για περιοχές μεγάλου τουριστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Νομοθεσία:  Άρθρο 10 παράγραφος 2 Ν.2696/1999: Η κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών εκτελείται μόνο κατόπιν σχετικής μελέτης. Αρμόδιοι φορείς για την εκπόνηση ή έγκριση μελετών εφαρμογής, που αφορούν την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση των οδών (πινακίδες και διαγραμμίσεις), και για την εγκατάσταση και συντήρηση της σήμανσης αυτής είναι είτε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων είτε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τις συντηρούν, κατά περίπτωση.
Στον ίδιο ιστό μπορούν να αναρτηθούν έως και 5 πινακίδες. Όλες οι πινακίδες πρέπει να είναι στα Ελληνικά και με Λατινική γραφή. Και τέλος αναζήτηση χορηγών για την κατασκευή τους.

Η επιλογή των συγκεκριμμένων 5 Ιερών Ναών έγινε βάσει της ημερομηνίας κατασκευής και της ιστορικής ιδιαιτερότητας τους.

● Ι. Ν. Γέννησης Θεοτόκου (1850) Ενοριακός (Church Birth of the Virgin (1850))
● Ι. Ν. Άγιος Αθανάσιος (1850) (Church of Saint Athanasios (1850))
● Ι. Ν. Προφήτη Ηλία (1886) (Church of Prophet Elias (1886))
● Ι. Ν. Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (1912) (Church of Saint Ioannis Prodromos (1912))
● Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης (1950) (Church of Saints Constantine & Helen (1950))


Πληροφοριακές πινακίδες στις εισόδους της πόλης με χάρτη

Wednesday, June 24, 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ 2:


Πληροφοριακές πινακίδες στις εισόδους της πόλης με χάρτη ή φωτογραφία:
Καλώς ήρθατε στην Κασσάνδρεια κλπ. με χάρτη σήμανσης Ιστορικών Ιερών Ναών, Ανεμόμυλου, Πλάτανου Πλατείας, Κτιρίου Δημαρχείου και σημαντικών παλιών σπιτιών. Κάθε σημείο ενδιαφέροντος θα έχει ειδική σήμανση QR Code δύο διαστάσεων (Quick Response - γραμμωτός κώδικας). Ο χρήστης σαρώνει με το κινητό του τηλέφωνο τον κώδικα QR και πλοηγείται αυτόματα στην ιστοσελίδα με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες της τοποθεσίας ή του μνημείου.
Οι Πληροφοριακές Πινακίδες που δείχνουν τοπωνύμια και κατευθύνσεις κίνησης τοποθετούνται τουλάχιστον 60 m πριν από την διασταύρωση, αλλά στις αστικές περιοχές, όπου συνήθως υπάρχει στενότητα χώρου, η απόσταση αυτή μπορεί να ελαττωθεί αρκετά. Για κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πινακίδες και κατά μέγιστο πέντε. Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους πρέπει να είναι της τάξης των 250 μέτρων περίπου.

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

Ενδεικτικός χάρτης Πρότασης

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΙΝ ΤΟ 1900)

Wednesday, June 24, 2020
Στη νότια πλευρά του χωριού, μεγαλύτερη από την του Αγίου Αθανασίου και ίσως πιο μεγάλη κι από τις άλλες μικρές εκκλησιές. Ο χώρος της, έκτασης περί τα δυο στρέμματα πάνω σε πλαγιά, στα πριν από το 1910 χρόνια χρησιμοποιόταν για νεκροταφείο. Θάβονταν σ' αυτό νεκροί της γύρω και κοντινής σ' αυτό το σημείο συνοικίας του χωριού. Προφτάσαμε τον χαλασμένο και με σύρματα φτιαγμένο φράχτη του νεκροταφείου αυτού. Η εκκλησία κτίστηκε από το γερο Μουσχάρα στα πριν από το 1900 χρόνια κι αυτή. Γιορτάζει τη μέρα της μνήμης της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου). Ο χώρος της γύρω, αφού έπαψε να χρησιμοποιείται σαν νεκροταφείο και πέρασαν καμμιά δεκαπενταριά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε σαν οικόπεδο και κτίστηκε σ' αυτόν κατά το 1925-1930 το διώροφο κτίριο του Γυμνασίου Βάλτας. Ήταν χαλασμένη η εκκλησιά απ' το 1821.
Ανακαινίσθηκε το 1997 και υπάρχει αναφορά για ύπαρξη παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο χώρο του ναού.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.047004, 23.411455

ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

Φωτογραφίες Εξωτερικές & Εσωτερικές

Παλιές Φωτογραφίες

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1930) (ΛΕΚΑΝΗ)

Άγιος Αθανάσιος της Λεκάνης
Wednesday, June 24, 2020

Βρίσκεται προς τα νότια του χωριού μακριά του ως μια ώρα σχεδόν, ψηλά, μέσα σε ιδιόκτητο χωράφι με ελαιόδεντρα, από το οποίο υψώνεται η δασωμένη και με πευκόφυτη κορυφή της «Λεκάνης», που είναι η πιο ψηλή από τα νότια από το χωριό υψώματα. Η ονομασία της κορυφής «Λεκάνη», πιθανό να προήλθε από το ότι, η κορυφή αυτή και οι πιο χαμηλές της, μαζί και τα προς τα βόρεια του χωριού ψηλώματα, σχηματίζουν ανάμεσά τους την κοιλάδα του «Κάμπου», το βαθούλωμα, τη λεκάνη αυτή. Μέχρι και το 1930 ήταν μονάχα τα χαλάσματα της εκκλησιάς και τα θεμέλια της. Κοντά τους ήταν μια γέρικη βελανιδιά, με κούφιο κορμό και με λίγους παλιούς και ξερούς κλώνους. Ήταν η βελανιδιά που απ' το πίσω μέρος του κορμού της κρυμμένοι δυο Τούρκοι πυροβόλησαν Βαλτιώτη, που πήγε να πιει νερό στην πολύ παλιά βρύση (ανακαινίσθηκε πριν από το 1940) που ήταν πιο πέρα και δυτικά απ' την εκκλησιά. Ξανακτίστηκε η εκκλησιά με πρωτοβουλία του γερο Ν. Παπαγιάννη. Στον περιβάλλοντα εδώ χώρο γινόταν, γίνεται και θα γίνεται το Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου στις 2 Μαίου καθε χρόνο.
Ο Διαρκής Κατάλογος των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» για τις Ζώνες προστασίας εντός και εκτός οικισμών αναφέρει για την Τοπική Κοινότητα Κασσάνδρειας Δήμου Κασσάνδρας:
«Λεκάνη». Οικισμός ιστορικών χρόνων. Υπό κήρυξη. Υπό θεσμοθέτηση ζώνες προστασίας Α και Β.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.030100, 23.405828

ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

Wednesday, June 24, 2020
Ηταν κατεστραμμένη απ' τον καιρό της τουρκοκρατίας μικρή εκκλησιά που ξαναχτίστηκε. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού. Σε μέρος κτηματικής περιοχής του, που την αποτελούν χαμηλά υψώματα και απέχει από το χωριό μια ώρα περίπου πριν την περιοχή «Κρεμμύδι». Σώζονταν τα θεμέλια της και σωρός από πέτρες. Προς το μέρος του Αγίου Βήματος, από παλιότερα κτίστηκε «κουβούκλιο», όπου η εικόνα του Αγίου κλπ. Στο χώρο των θεμελίων της μέσα, ορθώνονται δυο πολύ μεγάλα πεύκα, που κανένας δεν τα θίγει κατά αφήγηση γέρου Βαλτιώτη, γιατί φύτρωσαν μετά από τη σφαγή δυο αδελφιών από τους Τούρκους κατά την επανάσταση. Τα βρήκαν εκεί κρυμμένα. Λίγα μέτρα μακριά από τα θεμέλια υπάρχει και άλλο πεύκο και ίδιο σε μέγεθος με τα δυο.
Σήμερα τα γέρικα πεύκα δεν υπάρχουν πλέον και ο περιβάλλον χώρος της εκκλησίας ανακαινίστηκε με χτιστό πέτρινο καμπαναριό. Τιμούμε την μνήμη του Αγίου στις 23 Απριλίου.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.065592, 23.386028

ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1865) (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΣ
Wednesday, June 24, 2020

Πριν απ’ την επανάσταση ήταν το μικρό χωριό Κρεμμύδι, που κάηκε κι αυτό απ’ τους Τούρκους και δεν ξαναχτίστηκε πια. Μετά απ’ την επανάσταση, χτίστηκε το Μετόχι Αγίου Δημητρίου ή Κρεμμύδι και ανήκε στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου.
Πρώτη αναφορά του χωριού Άγιος Δημήτριος ήταν το 1082. Σαν Κρεμμύδι ήταν μέσα στα χωριά της Κασσάνδρας την εποχή παραχώρησης της Κασσάνδρας στον Gazanfer Aga (1587). Επίσης ήταν προσφυγικός οικισμός που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της ελονοσίας και οι κάτοικοί του πήγαν στην Καλλιθέα. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια, μέσα στις συκιές, του μικρού χωριού ή του μετοχιού, η τοιχογραφημένη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη το 1865 και η παλιά κτιστή βρύση, σε απόσταση 110 μέτρων, που το νερό της τρέχει από το στόμιο ενός κανονιού ! Πρόσφατα ανακαινίσθηκε και προστέθηκε ανεξάρτητο πετρόχτιστο κωδωνοστάσιο. Είναι περιφραγμένη με ξύλα καστανιάς και απέχει από τον Ι.Ν. Αγίου Ραφαήλ 200 μέτρα.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.070580, 23.380446

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΜΕΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
https://kassandra-halkidiki.gr/metochia.html
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (1991) (ΕΠΑΝΩΧΩΡΑ-ΠΑΤΑΚΑ)

Άγιος Δημήτριος
Wednesday, June 24, 2020

Προς τα νοτιοδυτικά του χωριού κι όχι πολύ μακριά του, στη θέση «Απανωχώρα». Στην τοποθεσία αυτή και σε χωράφι αρκετά μεγάλο ήταν τα θεμέλια της εκκλησιάς αυτής. Κατεστραμμένη κι αυτή απ' τον καιρό της επανάστασης, υπήρχουν μονάχα τα θεμέλια της και πέτρες σκόρπιες ολόγυρα τους. Και σ' αυτή κατασκευάστηκε «κουβούκλιο» προς το μέρος του Αγίου Βήματος κλπ. Από τα πολύ παλιά χρόνια τα χωράφια ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και νοικιάζονται απ’ τη Μητρόπολη Κασσάνδρειας. Το εισόδημα ανήκει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η Απανωχώρα ή Απανινή Χώρα βρίσκεται σε απόσταση χιλιομέτρου περίπου από το χωριό. Με παλιά βρύση, που ακατάπαυστα χύνει το κρύο νερό της. Πριν από το 1930-’40, μεγάλα δέντρα (καρυδιές, συκιές, λεύκες, μουριές κλπ.), καθώς και μικροί κοντά στη βρύση λαχανόκηποι, έκαναν το γύρω από τη βρύση μέρος πολύ γραφικό τοπίο. Στην τοποθεσία γύρω, μάζες από σπασμένα παλιά κεραμίδια κάμποσο βαθιά στο χώμα κι ακόμα κι άλλα ευρήματα που κατά καιρούς βρέθηκαν, μαρτυρούν αδιάψευστα πως στο μέρος αυτό πραγματικά ήταν: Επάνω Χώρα- πως ήταν εκεί χωριό δηλαδή συνδεδεμένο με κάποιο άλλο, που αυτό αναμφίβολα ήταν η πολύ παλιά Βάλτα. Την έχτισε το 1991 ο Γιώργος Παπασταύρου του Ιωάννη.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.041694, 23.404440

ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (1983) (ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ)

Wednesday, June 24, 2020
Το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου χτίστηκε το 1983 στο ρέμα της Βάλτας και δίπλα στο μνημείο των 27 εκτελεσμένων αντιστασιακών από τους Γερμανούς στις 23 Φεβρουαρίου 1944. Το γεγονός περιγράφει γλαφυρά ο φιλόλογος-λογοτέχνης Δημήτρης Τσιάλας στο βιβλίο του «Τα παιδικά χρόνια του Δήμου» και στις σελίδες 102 -103. Κάθε χρόνο διεξάγεται το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.043426, 23.410627

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Δημήτρης Τσιάλας «Τα παιδικά χρόνια του Δήμου» 1992
Γιώργος Ι. Ζωγραφάκης «Πληροφορίες… για την Εθνική Αντίσταση στη Χαλκιδική» 2006 (σελ. 237-247)
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ (2008)

Wednesday, June 24, 2020
Θεμελιώθηκε στις 30 Νοεμβριου 2008 από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κασσανδρείας Κ. Νικόδημο. Ο νέος επιβλητικός Ι.Ν. είναι αφιερωμένος στον νεομάρτυρα Χριστόδουλο (Χριστόδουλος Σιμώνης) από την Κασσάνδρεια (Βάλτα) που μαρτύρησε στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιουλίου 1777 από τους Οθωμανούς. Ο Άγιος Νεομάρτυς Χριστόδουλος ανήκει σε εκείνη την ομάδα των νεομαρτύρων οι οποίοι οδηγήθηκαν στο μαρτύριο εκουσίως. Το Μαρτύριο του Χριστοδούλου περιλαμβάνεται στο Νέον Μαρτυρολόγιο του οσίου Νικοδήμου του αγιορείτη. Η μνήμη του νεομάρτυρα Χριστοδούλου τιμάται κατά την ημέρα της τελειώσεώς του, στις 28 Ιουλίου.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.050091, 23.412700

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Ελένη Μπλιόσκα - καθηγήτρια θεολόγος
Παναγιώτης Γ. Στάμος - Η ηρωική Κασσάνδρα ανά τους αιώνας (1961)
Ιωάννης Περαντώνης - Χριστόδουλος εκ Κασσάνδρας (1968)
Δημήτρης Τσιάλας - Ένας μικρός άγιος (Θεσσαλονίκη 1999)
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΣ) (2018)

Wednesday, June 24, 2020
Το παρεκκλήσι χτίστηκε το 2018 στην βορειοδυτική γωνία του περιβάλλοντα χώρου των κοιμητηρίων Κασσάνδρειας.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.053586, 23.409271

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ (1991) (ΚΡΕΜΜΥΔΙ)

Wednesday, June 24, 2020
Χτίστηκε από ευσεβείς κατοίκους της Κασσάνδρειας στην περιοχή Κρεμμύδι το 1991. Ο νεοφανής Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε το 1410 στο Περαχώρι της Ιθάκης και μαρτύρησε στη Λέσβο στις 9 Απριλίου 1463, αφού πρώτα υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια από τους Οθωμανούς. Η εορτή του είναι δυο μέρες μετά το Πάσχα, δηλαδή την Τρίτη της Διακαινησίμου ή Λαμπροτρίτη.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.069572, 23.382695

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (2012)

Άγιος Στέφανος
Wednesday, June 24, 2020

Στα νοτιοδυτικά του χωριού, και σ' απόσταση πορείας μισής ώρας περίπου, σε πλαγερό χωράφι, βρίσκονται τα θεμέλια μικρού ξωκλησιού καλυμμένα από «αρκουδόβατα» (αγριόβατα). Στο μέρος των θεμελίων, κτισμένο «κουβούκλιο» με την εικόνα του Αγίου Στεφάνου, καντήλια κλπ. Ήταν το ξωκλήσι του Αγίου εκεί. Πολύ κοντά στα θεμέλια, βρέθηκαν ύστερα από σκάψιμο που έγινε ποιος ξέρει από ποιους, σε βάθος περίπου μέτρου, δυο κομμάτια από μαρμαρένια κολώνα με μάκρος το ένα περί το ένα μέτρο και το άλλο περί το ενάμισι, καθώς και οκτάγωνη, σκαλιστή (γλυπτή) κυκλική μαρμαρένια βάση με τρύπα αβαθή στο κέντρο της, βάση κολώνας. Άγνωστο αν στο ίδιο σημείο υπάρχουν κι άλλα τέτοια μάρμαρα, άγνωστο αν αυτά που βρέθηκαν, μετακομίστηκαν απ' αλλού κι αποτέθηκαν εκεί.
Ο Στέφανος, επονομαζόμενος και πρωτομάρτυρας, υπήρξε, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ένας απο τους επτά διάκονες και πρώτος μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας. Συγκαταλέγεται στους αγίους του Χριστιανισμού. Το 2012 θεμελιώθηκε το γραφικό πέτρινο παρεκκλήσι στην κορφή του λόφου της ομώνυμης περιοχής. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 27 Δεκεμβρίου.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.041699, 23.395489

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΓΙΩΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ & ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (1979)

Wednesday, June 24, 2020
Το παρεκκλήσι χτίστηκε το 1979 με επιστασία του Αρχιμανδρίτη Τιμόθεου σε οικόπεδο της Μητρόπολης Κασσάνδρειας δίπλα στο παλιό ορφανοτροφείο και είναι αφιερωμένο στον νεομάρτυρα Χριστόδουλο και στον Άγιο Χρυσόστομο. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (349-407) ήταν Πατριάρχης και Πατέρας της Εκκλησίας. Μαζί με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Βασίλειο τον Μέγα αποτελούν τους Τρεις Ιεράρχες, που θεωρούνται προστάτες της παιδείας. Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου εορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου Των Τριών Ιεραρχών.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.054499, 23.418332

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (1862) ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

Wednesday, June 24, 2020
Το μετόχι Καρακαλιανό ή Καρακανλιάντσκα δημιουργήθηκε το 1150. Το Μετόχι αυτό βρίσκεται στην περιοχή Παπαστάθη και ανήκε στην Αγιορείτικη Μονή Καρακάλλου. Στο υπέρθυρο της πύλης του ναού των Δώδεκα Αποστόλων υπάρχει επιγραφή, που αναφέρει: ΤΣ ΧΣ 1862 ΜΠ15. Ο ναός αυτός ανακαινίστηκε πλήρως με τις ανιδιοτελείς προσπάθειες του Ηλία Τουνουσίδη (Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων), ευσεβούς κατοίκου της Νέας Φώκαιας, και λειτουργεί κατά τακτά διαστήματα. Η σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων εορτάζεται από την Ορθοδοξία στις 30 Ιουνίου. Επίσης ανακαινίζεται και το κύριο διώροφο κτίριο του μετοχιού. Εντύπωση προκαλεί μία εντοιχισμένη επιγραφή στην δυτική πλευρά του κτιρίου με χρονολογία 1859 της μονής Φιλοθέου (είχε γειτονικό Μετόχι). Σε μικρή απόσταση από το μετόχι υπάρχει και η παλιά χτισμένη με πέτρα πηγή του νερού με επιγραφή.
Με τον ΦΕΚ - 18/12/1920 έγινε αναγνώριση του οικισμού και προσάρτησή του στην κοινότητα Βάλτας (Κασσάνδρειας).
Με το Νόμο 5377/ 6.4.1932 (ΦΕΚ 108Α/ 8.4.1932), οι εκτάσεις του μετοχιού περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου. Στην Ελλάδα ο θεσμός των αγροτικών φυλακών θεσπίστηκε το 1925. Η Αγροτική φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 28ης Μαΐου 1930, αριθ. 186, τεύχ. Α’ και εγκαταστάθηκε στην ομώνυμο χερσόνησο της Χαλκιδικής σε έκταση 14.212 στρεμμάτων και 924 στρεμμάτων έλους, από τα οποία τα 10.668 στρέμματα ήσαν καλλιεργήσιμα. Έτσι, στις αρχές Αυγούστου του 1930 άρχισε να λειτουργεί η αγροτική φυλακή Κασσάνδρας με σαράντα κρατούμενους και είκοσι πέντε φύλακες. Είναι η μόνη αγροτική φυλακή που έχει δύο παραρτήματα. Το κεντρικό κατάστημα παραδόθηκε το 1930 από την Γενική Διεύθυνση Εποικισμού που ήταν μετόχι της Ιερής μονής Σταυρονικητα του Αγίου Όρους. Κατά το 1931 παραδόθηκε το μετόχι του Ξενοφώντος και κατά το 1933 το αντίστοιχο παράρτημα από το μετόχι Καρακάλλου. Το παράρτημα Καρακάλλου, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από το παράρτημα του Ξενοφώντος και 3,5 χιλιόμετρα από το κεντρικό κατάστημα.
Το μετόχι Καρακαλιανόν (ή Καρακανλιάντσκα) Κασσάνδρας, ανήκει στην Ιερά Μονή Καρακάλλου σύμφωνα με το Μισθωτήριον των εν Χαλκιδική Αγιορειτικών Μετοχιών ( Αθήνα 1924) που φυλάσσεται στη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.097808, 23.374261

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
ΜΕΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
https://kassandra-halkidiki.gr/metochia.html
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ - ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1930)

Κοίμηση της Θεοτόκου («Παναγία»)
Wednesday, June 24, 2020

Μικρή εκκλησιά κτισμένη προς τη βορειοδυτική άκρη του χωριού. Στο χώρο της ήταν τα χαλάσματα προεπαναστατικής εκκλησιάς. Περί τα δυο στρέμματα η έκταση του χώρου αυτού, ήταν περιτειχισμένη ολόγυρα, με ύψος τοίχου περί το ενάμισι μέτρο. Στην προς το χωριό πλευρά του τοίχου ήταν μεγάλη σιδερένια πόρτα. Αποτελούσε η έκταση μέχρι και κατά το 1950 το νεκροταφείο του χωριού, αφού τα άλλα δυο συνοικιακά νεκροταφεία είχαν εγκαταλειφθεί. Στο νεκροταφείο αυτό κτίστηκε και μικρό κοιμητήρι. Κοντά στο κοιμητήρι, ανοικοδομήθηκε κατά το 1930 η μικρή εκκλησιά της «Παναγίας» (της Κοίμησης της Θεοτόκου). Κτίστηκε από κάποιον ξένο με δαπάνες του- ο ξένος αυτός έζησε στο χωριό όταν ήταν νέος σαν αγροτοϋπάλληλος, πήγε στην Αμερική κατόπι, απόχτησε χρήματα, γύρισε, έκτισε την εκκλησιά κι έφυγε. Άγνωστο μας είναι το όνομα του. Στις 15 Αυγούστου, μέρα που γιορτάζεται η μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου γίνεται Λειτουργία στην εκκλησία αυτή.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.050274, 23.412491

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1992)

Wednesday, June 24, 2020
Η εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου στη Σίβηρη χτίστηκε το 1992-93 ως ιδιόκτητος ναός του Ιωάννη Σταύρου και της οικογένειας του με άδεια του τότε επισκόπου Κασσανδρείας Συνεσίου, στην συνέχεια δωρήθηκε στο ιερό ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννη Ρώσου και έκτοτε αποτελεί μετόχι του. Στην πορεία του χρόνου το ιερό ησυχαστήριο εξωράισε και ανακαίνισε το εκκλησάκι το οποίο αποτελεί πνευματική όαση για τους κατοίκους και παραθεριστές της Σίβηρης, αφού κατά τους θερινούς μήνες τελείται θεία λειτουργία κάθε Σάββατο καθώς και στην γιορτή του Αγίου Νικοδήμου (14 Ιουλίου) όπως και σε άλλες περιστάσεις. Ο Νικόδημος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Νικόλαος, γεννήθηκε στην Νάξο το 1749 και είναι ο διαπρεπέστερος και σοφώτερος των Αγιορειτών των νεωτέρων χρόνων.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.037035, 23.363161

ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΔΙΣΤΗΣ (1913)

Άγιος Νικόλαος ο «Ροδιστής»
Wednesday, June 24, 2020

Ξωκλήσι στα μισά και δεξιά απ' το δρόμο που οδηγεί από το χωριό, δυτικά, προς την παραλία «Σίβηρη». Λίγο μικρότερη η εκκλησιά αυτή από τις εκκλησιές Αγίας Παρασκευής και Προφήτη Ηλία, με μικρό υπόστεγο σε συνέχεια της πρόσοψης της. Στον ίδιο χώρο ήταν - καθώς ακούσαμε -τα χαλάσματα προεπαναστατικής εκκλησιάς. Ανοικοδομήθηκε κατά το 1913, με εισφορές των κατοίκων του χωριού. Στο ξανακτίσιμό της πρωτοστάτησε και είχε την πρωτοβουλία ο πρώτος που τοποθετήθηκε και υπηρέτησε μετά την απελευθέρωση στη Βάλτα αστυνομικός σταθμάρχης Γκλάγκας. Το υπόστεγο της γένηκε για να καταφεύγουν σ' αυτό σε περίπτωση βροχής διερχόμενοι κι εργαζόμενοι αγρότες στα χωράφια που είναι κοντά. Γιορτάζει και πάνδημα λειτουργείται στις 20 Μαΐου. Είναι η μέρα της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου. Και επειδή τότε αρχίζουν να «ροδίζουν» τα στάχυα στα χωράφια οι κάτοικοι του έδωσαν το τοπωνύμιο του «Ροδιστή». Στα πριν από το 1930-1940 χρόνια, γινόταν εκεί από τα παλιότερα χρόνια και πανήγυρη. Δίπλα στην εκκλησία που είναι περιφραγμένη και περιποιημένη περνάει τώρα ο τουριστικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος του κυκλώματος της Χερσονήσου.
Πρόσφατα προστέθηκε εξωτερικό πέτρινο χτιστό κωδωνοστάσιο.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.045566, 23.382466

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

ΣΙΒΗΡΗ - ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (1850) (ΟΡΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Άγιος Νικόλαος (Σίβηρης)
Wednesday, June 24, 2020

Ερημικό και μικρό παλιό εκκλησάκι σε χαμηλό μέρος δασωμένης και γεμάτης από πεύκα πλαγιάς, κοντά στη θάλασσα, στον όρμο του Αγίου Νικολάου, στην παραλία μεταξύ της «Σίβηρης» και «Παπακυρίτση», δυτικά του χωριού. Κτίστηκε κατ' άλλους από ναυτικούς και κατ' άλλους από το γερο Τσάπα, που κι αυτός ναυτικός ήταν και που έκτισε και το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, στο μέσο του χωριού όπως ήδη γράφτηκε. Επειδή είναι μακριά από το χωριό, λειτουργείται με πρωτοβουλία και ύστερα από συνεννόηση με τον παπά μιας δυο κλπ. οικογενειών, που κάποια γιορτή, πολύ πρωί ξεκινούν και πάνε εκεί. Τα παλιά χρόνια πριν κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος προς Παραλία Φούρκας (1969) οι ευσεβείς κάτοικοι την μέρα του εορτασμού (1 Νοεμβρίου) πήγαιναν με ψαροκάικο από την Σίβηρη. Τα τελευταία χρόνια χάρις τις προσπάθειες ευσεβούς οικογένειας της Κασσάνδρειας ανακαινίσθηκε παραδοσιακά. Πρόσφατα προστέθηκε εξωτερικό πέτρινο χτιστό κωδωνοστάσιο. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αδέλφια και κατάγονταν από την Ασία. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι.
GPS (Γεωγραφικό Πλάτος & Μήκος τοποθεσίας): 40.024164, 23.362865

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Βασίλειος Γ. Ματαυτσής «Η κωμόπολη Κασσάνδρεια (πρώην Βάλτα) Χαλκιδικής» 2006
ΕΡΕΥΝΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ-ΧΑΡΤΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Βαγγέλης Κατσαρίνης
Ηλεκτρονικός - Κατασκευαστής Ιστοσελίδων Διαδικτύου
© Sunspot Web Design 2008-2021 ®

© Sunspot Web Design 2019-2024 ®
© Sunspot Web Design 2019-2024 ® 
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη
Αρχείο Φωτογραφιών-Φωτογράφιση
63077 Kassandria Kassandra Halkidiki
Τηλ. +302374023330 & +306971783050
e-mail: kass2010@otenet.gr

design-graphics-vangelis-katsarinis
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση
Tuesday, January 12, 2021
και γενικά η αναπαραγωγή των κειμένων της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού. Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Sunspot Web Design, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Όλες οι δημοσιευμένες φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των φωτογράφων και διέπονται από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν επιτρέπεται να αναπαράγετε τo site, εξ ολοκλήρου ή τμηματικά, χωρίς την έγγραφη άδεια των διαχειριστών. Εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε μία ή περισσότερες από τις φωτογραφίες για παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, υποχρεούστε να αναφέρετε στην ίδια σελίδα και σε ευκρινές σημείο το website: https://kassandria.gr/ως πηγή των εικόνων (link).